“Bir Özgürlük Meselesi”

Teatro Rudius

Bizim bir kapımız yok...! Şimdilik. Mülkiyeti tamamen bize ait olan; içinden girdiğimizde “burası bizim” dediğimiz bir kapımız yok. Şimdilik! Burası bizim her yer bizim ama kapısı yok sadece... Lakin çok kapımız var bizim... Evet, bizimle birlikte olan her fikrin, her yerde; yoksa bile var edip, içinden girildiği çok kapımız var. Çok! Hep daha çok olacak...

plato
Platon 2500 yıl önce bir fikir kurmuştu...

Ageometrhtos Mhdeis Eisito Mh Th Thyra

Platon 2500 yıl önce bir fikir kurmuştu... kapısına da evet tam kapısının üzerine: “Ageometrhtos Mhdeis Eisito Mh Th Thyra” yazdığında da bir mülkiyetten daha fazlasını hayal etmişti... hem tam da “Thyra” tam da kapı deyip tam da bunu kastederken... bizim bir kapımız yok, mülkiyeti tamamen bizde olan... lakin bir gün olacak! Pithia, Apollon’a ulaşmak için 3500 yıl evvel Dydyma’da, mülkiyetle değil fikriyatla “Gnoti Se Afton” yazdırmıştı tapınağın kapısına altın harflerle. Kapının tam üzerine... onu arıyordu, bizim aradığımız şeyi... bir kapımız yok, mülki olarak... şimdilik.

gnoti se afton
Lakin çok kapımız var... çok fazla... daima artacak kapılar...

Bir fikrimiz, bir idealimiz, bir ümidimiz var

Tiyatro adına bir düşümüz. 3000 yıldır var olan ve bugüne kadar gelen bir fikir... bir özgürlük fikri, bir başlangıç fikri, bir ilerleme fikrimiz var... binlerce yıllık insanlık miraslarını düşünerek çıktık yola... her kapıyı düşündük; hepsinin tabelasına baktık... evet bizim bir kapımız yok evet... ama bir fikrimiz var. En asil, en temiz, en gerekli bir fikir. O olmadan hiçbir şeyin olamayacağı bir fikir. “Bir özgürlük meselesi” fikrimiz var. Bir gün mülkiyeti bize ait olacak mülksüz kapıya bunu yazmak için... “yaşasın tiyatro” sesleri arasında, o kapıya... tam üstüne, belki altın harflerle değil ama Apollo’nun ışığının aydınlattığı yere. Bir Özgürlük Meselesi yazdırmak için! Tam kapının üstüne! Neden olmasın?



“Bizi Tanıyın”

Kurucularımız

Kosta Kortidis

Kosta Kortidis
Türk Tiyatro Yazarı & Yönetmen / Oyuncu

1979 yılında İstanbul’da doğdu. Rum asıllı Türk Tiyatro Yazarı, yönetmeni ve oyuncusudur. Özel Zoğrafyon Lisesi, Dean College of London ve İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü’nde eğitim gördü. Yunanca, İtalyanca ve İngilizce dillerini bilmektedir. Türkiye Futbol Federasyonu bünyesinde İstatistik Uzmanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nda uzun süre oyunculuk ve yönetmenlik yaptı. Özel sektörde seslendirme ve seslendirme yönetmenliği; dizi ve sinema oyunculuğu yanı sıra Diyalekt Uzmanlığı görevlerinde de bulundu.



Oyunları ilk defa Devlet Tiyatroları tarafından 2014 yılında oynanmaya başlandı. 2018 yılından başlayarak ulusal düzeyde en çok oynanan Türk oyun yazarı haline geldi. Üç kez farklı jüriler tarafından yılın en başarılı oyun yazarı seçildi. 2019-2020 sezonunda ulusal düzeyde sekiz oyunu birden perde açtı. “Rulet” oyunu on beşin üzerinde dile çevrildi. Birçok oyunu ulusal ve uluslararası üniversiteler tarafından, mezuniyet oyunu, lisans ve yüksek lisans tezi olarak akademik çalışmalarda yer aldı, araştırma konusu oldu. Yunan Ulusal Tiyatrosu, Tiflis Devlet Dram Akademisi, Sırbistan Milli Tiyatrosu, Polonya Ulusal Tiyatrosu, Rusya gibi ülkelerin repertuvarlarına kabul edildi.



2020 yılı itibari ile Türkiye Devlet Tiyatroları Edebi Kurulu onayı ile Milli Kütüphaneye alınan on eseri bulunmaktadır. Birçok kitabı yayımlandı, eserlerinin tamamı radyo tiyatrosu ve sesli kitap formatında yayımlandı. Kendisi halen kendi adıyla anılan Yazarlık Akademileri, Konferanslar düzenlemekte, Mitoloji Kulübü çalışmalarını sürdürmektedir. 2019 yılında Akın Kaplan ile birlikte kendi Tiyatrosu olan Teatro Rudius’u kurdu. Bandırma Vapuru ve Deli Şair oyunlarını sahneye taşıdı. Evrensel yazarlık ve oyunculuk vasıflarının yanı sıra halen kendi Tiyatrosunda genel sanat yönetmenliği, rejisörlük, oyunculuk ile birlikte tiyatroya dair her alanda var olmaya devam etmektedir.



Akın Kaplan

Akın Kaplan
Mühendis & Proje Yöneticisi / Oyuncu

1979 yılında İstanbul’da doğan, Akın Kaplan Yıldız Teknik Üniversitesi makine mühendisliği diploması ve Old Dominion University Mühendislik Yönetimi yüksek lisansına sahiptir. Uzun yıllar su ve atıksu arıtma ve çevre teknolojileri sektöründe çeşitli görevlerde mühendislik ve proje yöneticiliği yaptı. 2016’da “Tiyatro Dünyası Oyuncuları”ndan temel oyunculuk eğitimi aldı. “Fazla Mesai Tiyatro Grubu” bünyesinde “Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz”, “Bir Yaz Gecesi Rüyası”, “On İkinci Gece”, “Üç Kız Kardeş”, “Oyunbozan” gibi çeşitli oyunlarda sahneye çıkmaya devam etti.



2019 yılında Kosta Kortidis ile birlikte kendi Tiyatrosu olan Teatro Rudius’u kurdu. Aynı sezon içinde “Bandırma Vapuru” ve “Deli Şair” oyunlarının yapımcılığını üstlendi. Sahnelemenin yanı sıra “Deli Şair” oyununu radyo tiyatrosu olarak yayınlandı. “Kurt Adam” adlı eseri sesli tiyatro olarak Kültür Bakanlığı dijital arşivine taşıdı. Mühendislik ve proje yöneticiliğinin yanı sıra halen sürdürülebilir tiyatro adına tiyatroya dair her alanda var olmaya devam etmektedir.



Merhaba.
Merhaba güzel kelime...!
Mythos - Epos - Logos
Oyunlarımız

Sonrası Seyircilerin Yorumları

#birözgürlükmeselesi
Abone Olun
En Son Haberler & En Güncel Bilgiler İçin

*** Paylaştığınız bilgiler sadece Teatro Rudius ve sizin izin verdiğiniz üçüncü şahıs ve kurumlar ile paylaşılır. Ticari maksatla kullanılmaz veya paylaşılmaz.